Interview over de lachcursus

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Jamie Helmonds. Ze wilde meer weten over een lachcursus en vroeg of ze me mocht interviewen. Uiteraard! Zo gezegd zo gedaan. We spraken af in Deventer en na het interview heb ik de dames een mini lachcursus gegeven. 

Onderstaand artikel is geschreven door Jamie Helmonds. Klik hier om ook het filmpje te bekijken.

Volgens een nieuw onderzoek van het onderzoekinstituut Trimbos is het aantal mensen in Nederland gestegen met psychische aandoeningen. Die stijging is al een tijdje zichtbaar. Het zijn ongeveer drie miljoen mensen die het afgelopen halfjaar een psychische aandoening heeft gehad.

De Corona lockdown heeft hier een grote rol bij gespeeld. Voornamelijk jongeren hadden het moeilijk tijdens de lockdown. Zij zaten in de jaren waarin sociale verbanden opbouwen en onderhouden een grote rol speelt in hun ontwikkeling. Tijdens de lockdown was daar weinig mogelijkheid voor. Het mentale welzijn van jongeren is toen ook achteruitgegaan.

Een lachcursus kan helpen bij het verbeteren van een mens’ mentale welzijn. Er zijn veel positieve effecten na het volgen van een lachcursus. Wanneer een mens lacht komen er veel soorten hormonen vrij zoals: dopamine, serotonine, adrenaline, en endorfines. Deze hormonen worden ook wel gelukshormonen genoemd.

Op het psychologische vlak zijn er ook voordelen aan het lachen. Lachen zorgt voor een gevoel van ontspanning in het lichaam en ook zorgt het voor stressontlading. Ook is het goed voor je gezondheid om een lachcursus te volgen. Voor het lichaam is lachen ook goed, het lachen zorgt ervoor dat je door de ademhaling meer zuurstof inademt. Dat zorgt weer voor dat het afweersysteem van je lichaam op gang komt en beter werkt.

Een lachcursus is ook een luchtige activiteit om mensen samen te brengen. Het lachen met een groep versterkt de verbinding en vertrouwen tussen collega’s. Er zijn nog veel meer positieve effecten van het volgen van een lachcursus. In de onderstaande reportage wordt lachcoach Ilona Bloeme van lach-spiegel.nl geïnterviewd over de lachcursussen die zij geeft. Daarnaast wordt restauranteigenaar Jolanda Erman geïnterviewd over het belang van gelach en gezelligheid op de werkvloer om een restaurant te laten floreren.