Lachwandeling door Deventer

Lachen, gekke loopjes en juichen: een lachwandeling door Deventer

Een tiental mensen staat in Deventer op straat te lachen. Nee, er is niemand over een bananenschil uitgegleden. Ze lachen zomaar, zonder reden. En dat is volgens ‘lachcoach’ Ilona Bloeme heel gezond.

“Lachen doen we spontaan, en heeft een gezonde werking,” zegt lachcoach Ilona Bloeme. “Meestal lachen we door iets buiten onszelf.” Maar feitelijk hoeven we niet te wachten tot we iets grappigs zien; ‘neplachen’ is volgens haar ook heel heilzaam.

Foppen

Ilona Bloeme geeft lachworkshops en organiseert in Deventer ‘lachwandelingen’. Deze keer hebben zich tien mensen aangemeld die zich door Bloeme rond laten leiden en haar oefeningen doen.

“Het brein is heel makkelijk te foppen,” zegt Bloeme. “Door lachgeluiden te maken krijgt het brein het idee dat er iets leuks gebeurt. Dat zorgt voor het vrijkomen van het gelukshormoon endorfine.”

Skippy bal

Voor de deelnemers is het even wat onwennig om zo in het openbaar te doen of ze op een skippy-bal zitten, of om te juichen om niks. Maar volgens deelneemster Agnes is dat gevoel snel voorbij. “Het is leuk, lachen is gezond. En ja, in het begin was het even vreemd, maar dan denk ik ‘boeien!’ Ik doe lekker mee!”

Toeschouwers in Deventer kijken niet eens zo heel vreemd op als de stoet voorbij komt. Een aantal juicht zelfs lekker mee. Een beetje gek doen op een mooie zomerse middag is eigenlijk voor iedereen wel een goed idee. Zeker in deze stressvolle tijden.

Bekijk hier de beelden gemaakt door Harry Hol van RTV Oost

https://www.rtvoost.nl/nieuws/2128006/lachen-gekke-loopjes-en-juichen-een-lachwandeling-door-deventer