lachen op blue monday

Lachen op blue monday

Blue Monday is een fenomeen dat zegt dat deze maandag de meest depressieve dag van het jaar is.

Het is net wat je wilt geloven 😉

RTV Oost belde me vorige week of ik, als lachcoach, wat tips en oefeningen wilde delen om je beter te voelen op een dag als deze blue Monday.

Samen met een reporter kwam presentatrice Sarah naar Deventer. In m’n kleurrijke roze winterjas stond ik ze bij de muziekkapel op de Worp op te wachten. We gingen het pontje over op weg naar Deventer. Onderweg valt het ons op dat bijna iedereen naar de grond kijkt en er weinig ruimte schijnt te zijn voor de (glim)lach.

Het was koud, het waaide heel hard en de regen kwam met bakken uit de lucht. M’n kapsel was verregend en verwaaid, m’n hoofd en handen koud en… mijn gezicht werd versierd door een lach.

Waarom zou je niet lachen als het regent?

‘Ben je dan altijd positief?’ vroeg Sarah. Nee zeker niet. Het leven is niet alleen maar leuk. In mijn leven zijn ook problemen, niet leuke dingen en rotdagen. Maar… het helpt wel als je weet hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Ik doe dan onder andere door lachoefeningen te doen. Het probleem gaat er niet door weg maar je maakt het wel luchtiger voor jezelf.

Lachen als er niets te lachen valt? Hoe dan?’

Het maakt je brein niet uit of je echt lacht of nep lacht. Je kunt je brein foppen door een glimlach op te zetten, door lachgeluiden te maken, te klappen of een juich beweging te maken. Lachen stimuleert het gelukshormoon, lachen verlaagt het stressniveau en werkt pijnstillend. Dus waarom zou je niet lachen?

In de regen deden we een aantal lachoefeningen zoals de losschud-oefening, de ho ho hahaha, de lachshake en de tien vingerlach.

Mensen die langs ons liepen keken om en kregen ook een lach op hun gezicht.

We sloten af met een yell: duimen omhoog en geef jezelf een compliment ‘heel goed, heel goed, yeah!!’

‘Ik voel me wel echt lichter!’ zegt Sarah enigszins verbaasd en enthousiast 🙂

Zie hieronder het filmpje vanaf 5 minuut 15

 

Lachen op blue monday bij RTV Oost