Wat ga je doen tijdens een lachworkshop

Straks sta ik voor lul?!

Lijkt me vet ongemakkelijk!

Dat is toch raar, lachen om niks?!

Gaan we dan de hele tijd ‘dom’ staan lachen?

Bovenstaande zijn veel gehoorde reacties. Dezelfde reacties lijken aan het eind van de lachworkshop vaak mijlenver. Ja echt waar.

Tijdens mijn lachworkshops gaat het om samen plezier maken, lachen zonder reden en de kinderlijke speelsheid triggeren. Want dat vergeten we als volwassenen nog wel eens. Toch? 😉

Maar wat ga je nou eigenlijk doen tijdens een lachworkshop? Elke workshop is anders maar ik zal je een inkijkje geven in wat we zouden kunnen gaan doen.

Als eerste gaan we in een kring staan. Lachen werkt aanstekelijk en in een kring kan iedereen elkaar goed zien.

Na een korte introductie over de lach, de positieve effecten van de lach en het feit dat je niet echt hoeft te lachen om deze effecten te ervaren gaan we dit zelf ervaren.

Omdat veel mensen alleen al het idee van lachen om niks ongemakkelijk vinden, beginnen we laagdrempelig. Meestal met een namenrondje. Vertel je naam gevolgd door een lach.

Even een lachende warming-up met een ademhalingsoefening en kom laten we onszelf ook even lekker losschudden. Schudt je linkerarm maar los op een hahaha…

“Ik voel mijn kaken nu al!”

hoor ik vaak al op dit moment.

Meestal is nu het ijs wel gebroken 🙂

We bouwen de lach geleidelijk aan op met de rolmaatlach (ga maar eens een meter lachen), de stille lach (doe alsof je in een deuk ligt zonder geluid te maken) en de stoere bulderlach (lach zo hard als je durft).

“Ik voel me helemaal weer kind!”

zei een dame tijdens een lachworkshop in de bibliotheek in Terborg.

Tijd om de yell van de dag te bepalen. Deze wordt meerdere keren herhaald, blijft lekker in je hoofd zitten en wordt meestal nog lang door de groep gebruikt.

We gaan oefeningen in tweetallen doen zoals de 10-vingerlach, de lachspiegel of de probeer-niet-te-lachen-lach. Bij de lachspiegel doe jij iets en de ander doet je na. Zo kun je elkaar lekker gekke dingen laten doen.

Als groepsopdracht is het lachorkest superleuk om te doen. Welk instrument zou zij zijn van dit orkest? Of, een van mijn favorieten, de rode loper lach. Want iedereen verdiend een podium.

Het zou zomaar kunnen dat je in de dierentuin, het sprookjesbos, de sportschool of het wilde westen belandt tijdens de lachworkshop.

We klappen op de ho ho ha ha ha en gooien al juichend de armen in de lucht op de aloha lach.

Laat je maar verrassen en meevoeren in de wereld van het lachen en spelen.

“Ik kende een lachcursus alleen maar van tv.
Maar het was echt heel leuk om een keer mee te maken. In het begin was het wat onwennig maar dat ging er snel af.
Ilona Bloeme voelt de groep goed aan!
Wat het meest mooie is, dat ik in het dagelijkse leven meer probeer te lachen!
😀”

Aldus Michal Samara, een van de deelneemsters van een lachworkshop in december. Als afsluiting van een intensief coachingstraject wilde Margot Morrenhof het traject feestelijk en luchtig afsluiten. De lachworkshop was daar een onderdeel van. Zie foto.